Despre Alexander Lowen

Alexander Lowen a fost un psihoterapeut american, fondatorul analizei bioenergetice şi al Institutului Internaţional de Analiză Bioenergetică (New York).

Student fiind, participă la cursurile de analiză caracterială ale lui Wilhelm Reich, unde îi este trezit interesul pentru legătură dintre trup şi minte şi din teoriile căruia îşi va inspira metodă.

Pentru Alexander Lowen, omul este un ansamblu indivizibil între corp şi mental, cele două acţionând simultan şi circular unul asupra altuia. Atunci când “sistemul” este supus unui eveniment traumatizant, legătura dintre trup şi minte se rupe, iar de aici apar decalaje, pierderi, rupturi. Rolul bioenergeticianului este acela de a stabili un diagnostic prin “citirea” posturii corporale: schizoid, oral, psihopat, rigid sau narcisist. Plecând de la diagnostic, clientul este ajutat să-şi exprime emoţiile reprimate şi să-;i hrănească nevoile nesatisfăcute, ceea ce va duce la deblocarea progresivă a energiilor blocate.

În analiză bioenergetică, rolul specialistului este similar psihanalistului, acela de a analiză şi decriptă. Spre deosebire de analiză freudiană (“terapia prin cuvânt”), analiză constă în special în observarea limbajului corporal, a felului în care se mişcă, respiră sau vorbeşte pacientul.

Lowen a scris: “Limbajul corpului”(1958), “Bioenergiile”(1976), “Spritualitatea corpului” (1990) şi “Glasul corpului” (2005)

Există mai multe şcoli în domeniul bioenergiei, dintre care cele mai importante ar fi Analiza bioenergetică şi Radix-ul. După cum indică şi numele, analiză bioenergetică este în primul rând o “analiză”. în linii mari, ea se inspiră din teoria freudiană şi încearcă mai cu sema să înţeleagă cum pot deveni evenimentele din trecut blocaje corporale. Metodă Radix ( inspirată din lucrările lui Wilhelm Reich şi descoperită de Ch. Kelley) insistă mai mult asupra aspectului educaţional şi pe dezvoltarea personală, decât pe tratamentul de patologii bine definite. Ea propune tehnici precise, care care acţionează asupra “ pulsaţiei energetice” ( respiraţie, poziţie, voce, privire…) ajutând oamenii să-şi repună în valoare corpul.în calitate de fiinţa umană, corpul şi psihicul nostru funcţionează că un sistem. Somaticul şi psihicul acţionează continuu unul asupra celuilalt, într-o manieră circulară. De exemplu, când suntem foarte emoţionaţi, simţim emoţia şi cu corpul, adică percepem un nod în stomac sau tremurăm. Astfel, cea mai mare parte a conflictelor noastre emoţionale nu se manifestă numai sub formă unor stări sufleteşti , ci şi că simptome fizice. Emoţiile negative se traduc frecvent sub formă unor tensiuni musculare, perturbaţii respiratorii, distorsiuni în mişcare şi acţiune. De exemplu, timiditatea se exprimă corporal printr-o respiraţie superficială, în timp ce liderul resimte o încordare la nivelul umerilor.

Dacă vom consideră psihicul drept o energie care circulă, totul se va petrece că şi când ar apărea intr-un anumit punct de pe circuit, o rupture, o pierdere, o stază. Circulaţia, care în mod normal ar trebui să se desfăşoare liber, va fi blocată brusc, obstrucţionată. Acesta este scenariul după care se formează şi se dezvolta practica bioenergetică.

În terapie, bioenergeticianul va începe prin a stabili un diagnostic, apelând la o lectură corporală: felul în care pacientul merge, respiră, se mişcă, vorbeşte. Pe baza acestor informaţii va identifica tensiunile musculare răspunzătoare de blocajele emoţionale.

Plecând de la acest diagnostic, psihoterapeutul îl va ajuta pe pacient să-şi regăsească emoţiile reprimate în timpul copilăriei ( pentru că erau supuse interdicţiilor) şi nevoile vitale nesatisfăcute ( pentru că nu erau recunoscute), în aşa fel încât să permită libertatea exprimării, în primul caz, şi o mai deplină satisfacţie, în cel de-al doilea. Că şi în psihanaliză este vorba de un limbaj care se cere decriptat, aici fiind vorba mai curând despre un limbaj al corpului, decât despre unul de natură verbală. Printr-o terapie care constă în mobilizarea întregului corp ( respiraţie, senzaţie, mişcare) se produce deblocarea progresivă a energiei.