GELOZIA-boală sau dovadă de iubire?

            Unii spun că gelozia e o boală, alții spun că e o dovadă de iubire. Eu spun că este un sentiment distructiv, născut din teamă.

            Persoanele care sunt predispuse spre gelozie sunt cele care se compară permenent cu cei din jur, gelozia fiind rezultatul condiționării către comparație. Pentru persoana geloasă, mereu altcineva va avea bani mai mulți decât ea, va avea un corp mai frumos, va avea o personalitate mai carismatică, va fi mai admirată decât este ea. Am fost educați și formați prin comparație. „Orice făceam, oricât mă străduiam, nu eram la fel de cuminte ca sora mea, la fel de silitoare ca ea, la fel de frumoasă ca ea...” mi se destăinuia o clientă, cu o voce înecată de furie și durere.gelosia

            Comparația naște TEAMA. Teama constituie SÂMBURELE GELOZIEI. Comparația îți va dovedi mereu că întotdeauna va exista cineva ma „presus” decât tine, la fel cum va exista mereu cineva mai „prejos” decât tine. Ceea ce provoacă durerea este faptul că cineva este mai fericit, mai „avut” decât tine, mai ales atunci când ești convins(ă) că nici nu are inteligența ta sau alte atuuri care ar fi îndreptățite să te propulseze. Dar, nimănui nu-i pasă prin ce mijloace a ajuns cineva să atingă succesul. Am învățat că succesul arată că ceea ce a făcut persoana, a făcut corect și bine, pe când eșecul arată că alegerea este greșită și rea. Iar exemple de persoane „de succes” (chiar dacă acea persoană a ajuns acolo prin mijloace condamnate de valorile morale) sunt promovate de mass-media. Se pare că singurul lucru care contează este succesul, așa că orice mijloace sunt permise. Am fost învățați că „scopul scuză mijloacele”.

            Privește în jur și vei vedea că, de câte ori vei folosi comparația, pentru acea persoană pe care o vezi „deasupra” ta, vei simți gelozie, invidie pentru că ea a reușit acolo unde tu ai eșuat. Dacă vei înceta să privești în jur și vei privi spre interiorul tău, vei veda că această gelozie te „roade” în interior, că ea devine un obstacol în dezvoltarea ta. Vei fi preocupat(ă) să urmărești ce face, cum e cealaltă persoană, încât toată energia ta va fi canalizată spre acest aspect. În cele mai multe cazuri, apariția geloziei distruge iubirea, refuză acceptarea, blochează manifestarea bucuriei și induce scăderea stimei de sine.

            Am specificat mai sus că rădăcina geloziei este TEAMA. Teama de a fi părăsiți de persoana de langă noi, pentru că ea se va duce la altcineva și va fi mai fericită cu altcineva. Teama că niciodată nu vom ajunge la fel de bogate ca vecinul, care își permite ceea ce noi nu putem...etc. Persoana copleșită de teamă ignoră faptul că TEAMA  ZILEI  DE  MÂINE  DISTRUGE  FERICIREA  ZILEI  DE  AZI! Fiecare zi este copleșită de tristețe, de teama zilei de mâine. Persoana ajunge să acumuleze furie și amărăciune. Evident că partenerul (partenera) de viață va pleca, într-o zi, sătulă de atitudinea victimizantă a persoanei geloase. Cine dorește să stea lângă o persoană posesivă, nemulțumită și uricioasă? Evident că nu vom ajunge bogați (ca vecinul) pentru că nu avem timp să găsim soluții pentru noi, ci vom fi preocupați de ceea ce face vecinul. Așa cum știm, gândul atrage acțiunea și, la un moment dat, se va dovedi real că deznodământul așteptat se va împlini.

            gelosia-pATOLOGICANu te mai lăsa tulburat(ă) de gelozie pentru că aceasta mereu devine o capcană, din care uneori nu mai poți ieși. Canalizează-ți energia spre acceptare și iubire! Când iubești, gelozia devine imposibilă. De ce? Pentru că, iubind, există încredere, există siguranță, există mulțumire și împlinire. Pentru că îți este de ajuns să simți iubirea în tine și să te lași purtat(ă) de fericirea manifestărilor ei. Mâine? Și dacă mâine nu va mai veni?Cine știe cât îi este dat să trăiască? Dacă te preocupă certitudinile, țin să îți amintesc că singura certitudine este moartea. Ea sigur va ajunge la fiecare om. În rest, ce poate să mai constituie certitudine? Bucură-te de clipa care îți oferă posibilitatea manifestării iubirii tale interioare! Iubirea este distrusă când îi dai voie geloziei să pună stăpânire de tine. Este imposibil să fii ca alcineva. Ești unic(ă). Poate ai toți banii din lume, dar ești singur(ă) pentru că cei din jurul tău sunt atrași de banii tăi și nu îi interesează sufletul tău. Poate nu ești la fel de frumos(frumoasă) ca cel(cea) de pe copertele revistei de modă, însă ai o inteligență sclipitoare și charismă. Dacă ești o persoană geloasă, atunci nu ai învățat încă să iubești, nu ți-ai permis să te bucuri de ceea ce ai, nu ai încredere în ceea ce poți oferi. Învață din fiecare experiență, indiferent dacă o consideri minoră! Dacă vei distruge gelozia, din start, vei constata că în ființa ta se naște o pace, un echilibru, o energie minunată. Nu vei mai fi preocupat(ă) de o altă persoană. Vei fi mult prea ocupat(ă) să te descoperi, să te bucuri, să TRĂIEȘTI, cu fiecare clipă, să descoperi că ai atât de multe de oferit, oferindu-ți!

            Renunțarea la gelozie nu este un lucru facil. Presupune ambiție și voință constante. Ai nevoie de un cadru specializat care te învață pașii pe care să-i faci pentru a scăpa de teama acunsă. Prin exercițiu permanent vei descoperi că poți canaliza această energie spre altceva. Și te vei minuna ce și cât poți crea.