Convingeri negative limitative

Pe măsură ce anii trec, oamenii sunt cu atât mai puţin capabili de a realiza o schimbare în caracterul lor cu cât se tem de îmbătrânire.

Limite cu privire la vârstă nu există pentru a-ţi atinge scopul şi pentru a-ţi materializa visele! Pentru că a reuşi nu e o problema de vârstă ci de atitudine. În postările mele am punctat gândirea pozitivă, dar nu am amintit gândurile negative care pot manipula şi schimbă atitudinile noastre, gânduri care nu ne ajută să evoluăm şi să ne împlinim visele. Aştern aici câteva din cele pe care le aud foarte des în jurul meu, "plângeri" zilnice care imprimă pe chipul persoanei durerea, neîmplinirea, regretul, furia...şi multe alte sentimente care stopează bucuria de a trăi:

* Viaţa e grea! -e genul de gândire care blochează, îngreunează, dacă nu chiar zădărniceşte orice posibilitate de a te bucura de viaţă. Vine o vreme în care suntem convinşi că viaţa e grea, încât ne străduim (în mod inconştient) să o luăm pe cele mai anevoioase drumuri pentru a justifica această afirmaţie.

* Viaţa e o vale a plângerii! -cu un astfel de gând, evident că nu putem năzui la fericire şi că bucuria şi satisfacţia reprezintă pentru noi ceva interzis, aici pe pământ. Oricine crede în această axiomă, crede că suntem pe pământ doar pentru a suferi şi a pătimi.Cum să fii fericit sau să-i faci pe alţii fericiţi, dacă suferinţă e apanajul tuturor? Fără îndoială că lacrimile şi îndoiala nu lipsesc, însă particularitatea lor ar trebui să fie cea de a vă permite să va eliberaţi de emoţii şi presiuni, nu să fiţi gâtuiţi de ele!

*Sunt fără apărare în faţa evenimentelor! -excelent pretext pentru a ne prăbuşi, orice s-ar întâmpla. Nu putem să ne apărăm pentru că am declarat că nu dispunem de mijloace de apărare. Drept urmare, respingem orice posibilitate în evoluţia evenimentelor. Toţi suntem în măsură să facem alegeri! Dacă am optat pentru faptul că suntem lipsiţi de apărare, este numai hotărârea noastră.

*Trecutul meu...! -nu există o manieră mai bună de a-l retrăi neîncetat! Să recunoaştem că, dacă suntem la cheremul trecutului nostru, înseamnă că VIITORUL NU EXISTĂ! Pentru a putea avea un viitor, trebuie trăit prezentul! Cum putem trăi prezentul, dacă nu ne desprindem de trecut? Fiecare are trecutul său și este nevoie să ne acceptăm greşelile dar şi să închidem uşa trecutului, dacă e necesar.

*Sunt mereu bolnav, orice fac nu îmi trece! -expresie care blochează toate căile de acces spre sănătate.

*Nu am niciodată destui bani! -o mică judecată banală care, spusă fără încetare, ne va convinge de adevărul ei! Şi atunci când vom avea suficienţi bani, vom socoti că nu avem destui.

*Nu am imaginaţie! -nimic mai neadevărat. Toată lumea are imaginaţie. E posibil ca unii dintre noi să o folosească în mod adecvat. Toţi reacţionăm diferit şi fiecare dintre noi are talente specifice. E nevoie să descoperim domeniile în care excelează spiritul nostru!

* Niciodată nu pot să fac ce vreau! -dacă ne gândim bine, această afirmaţie seamănă cu cea a unui copil: "Niciodată nu am voie să fac ce vreau!" E timpul să creşteţi mare, să deveniţi adult, să nu va mai tânguiţi că un copil! Această mentalitate, pe care o menţineţi, vă împiedică să faceţi ceea ce doriţi pentru a va împlinii visele, reacţionând ca un copil care depinde mereu de ceilalţi!

*Sunt un prost (proastă)! -majoritatea aude această propoziţie, poate repetată mereu de ceilalţi la adresa fiecăruia sau chiar o rostesc ei înşişi, ani de-a rândul şi, într-un anumit fel, ea a fost memorată şi stocată foarte bine undeva în subconştient. Nu mai aşteptaţi să vă dovediţi asta! Nu sunteţi aşa! Vă puteţi împlini visele şi sunteţi în măsură să vă găsiţi propriile căi spre realizare!

*M-am născut fără noroc! -să fiţi convinşi că îl alungaţi cu prisosinţă pentru că nu îl recunoaşteţi ca făcând parte din propria viaţă. Decât să vă plângeţi continuu, încercaţi să vedeţi cât de norocoşi sunteţi pentru ceea ce sunteţi, pentru ceea ce aveţi, pentru însăşi viaţa care v-a fost dăruită şi procedați în consecinţă pentru a schimba situaţia.Atunci când veţi recunoaşte norocul, acesta vă va însoţi pretutindeni!

Concluzie:

Când veţi constata că un gând sau o convingere vă împiedică să progresați, e nevoie să îl (o) înlocuiţi cu gânduri pozitive şi să începeţi atunci să repetaţi aceste gânduri pentru a combate gândirea negativă. În acest mod vă veţi schimba modul de a gândi. Afirmaţiile pozitive vă vor obişnui să vă amintiţi mai curând de clipele plăcute, de mulţumire, decât să vă gândiţi la nenorocirile din trecut şi încercările vieţii!

"Nimeni şi nimic nu va poate face rău dacă dumneavoastră nu permiteţi asta!" BUDHA