Nivelurile de conştiinţă

Nivelurile distructive

1. Nivelul ruşinii

La nivelul asta, eşti dominat de nevroză. Eşti timid, retras, introvertit. Devii paranoic, crezând că toată lumea te judecă şi începi să ai halucinaţii. Când ţi-e ruşine, începi să compensezi prin perfecţionism, prin rigiditate şi începi să devii un extremist moral.

2. Nivelul vinovăţiei

La nivelul asta, ori eşti manipulat şi pedepsit, ori pedepseşti manipulând. Cel mai mare lucru care te preocupă este păcatul, începi să acţionezi din vinovăţie şi s-o proiectezi asupra altora.

3. Nivelul apatiei

La nivelul asta domină disperarea, lipsa speranţei. Viaţa pare fără rost, viitorul pare fără rost. Trăieşti într-o stare generală de neajutorare. Eşti dependent de ceilalţi, iar alţii te percep ca pe o povara de care trebuie să aibă grijă.

4. Nivelul doliuluipathsofMasteryeweb

La nivelul asta, trăieşti predominant intr-o continuă melancolie, fiind trist pentru ce ai pierdut. Începi să vezi tristeţe peste tot în jurul tău. Tristeţe pentru condiţiile vieţii, începi să priveşti viaţa în sine că fiind tristă. Crezi că nu poţi înlocui ceea ce ai pierdut sau ce a simbolizat pentru tine.

5. Nivelul fricii

Aici, frica îţi limitează creşterea ca persoană şi duce la inhibiţii. În acel moment, cauţi lideri puternici care par că şi-au cucerit fricile şi crezi că ei vor fi cei care te vor scoate din culmile disperării şi te vor elibera din “sclavie”.

6. Nivelul dorinţei

Când eşti în “dorinţă”, lucrul asta te poate motiva să participi într-o gamă largă de activităţi “umane”. Însăşi economia se afla la nivelul dorinţei. Dorinţa face să învestim efort, să atingem obiective şi să obţinem premii. Însă dorinţa este şi nivelul dependenței: de alcool, de tutun, de droguri. Este nivelul acumulării şi al lăcomiei. De ce nu funcţionează? Pentru că satisfacerea unei dorinţe este înlocuită de altă dorinţă, nesatisfăcută. La nivelul asta, rămâi obsedat să acumulezi din ce în ce mai mulţi bani, mai ales fără un scop final pentru ei.

7. Nivelul furiei

Dorinţa duce la frustrare, iar frustrarea duce la furie. Aceasta poate duce, mai departe, la acţiune distructivă sau la acţiune constructivă. Furia te poate catapulta spre independenţă sau te poate schimba în rău. Poate duce la ura şi poate avea un efect coroziv în toate ariile vieţii tale.

8. Nivelul mândriei

Nivelul la care ajungi în momentul în care ai autoritate în domeniul tău. Nivelul la care majoritatea vor să ajungă. Mândria pare frumoasă, însă e frumoasă doar în comparaţie cu nivelurile anterioare. În societate, mândria are o reputaţie bună şi e încurajată frecvent, însă e vulnerabilă, deoarece e dependentă de condiţiile exterioare care, dacă nu mai sunt împlinite, te poate catapulta înapoi în cele mai de jos niveluri ale conştiinţei. Părţile negative ale mândriei sunt aroganța şi negarea lucrurilor care nu se încadrează “în tipar”, blocând creşterea ta ca persoană.

Nivelurile constructive

9. Nivelul curajului

De-abia acum începi să devii cu adevărat puternic. Începi să explorezi şi să experimentezi lucruri noi, şi devii stimulat de lucrurile pe care le faci. În “curaj”, ai energia să înveţi lucruri noi, iar creşterea şi educaţia nu mai sunt lucruri aşa de mari pentru tine. În “curaj”, ai capacitatea de a-ţi privi frica în ochi şi de a crește, în pofida faptului că ea încă există acolo.

10. Nivelul neutralităţii

În momentul asta, încetezi să mai priveşti lucrurile în alb sau negru. Începi să nu mai fii rigid în lucrurile pe care le faci, devii flexibil şi încetezi să mai judeci în general. Când lucrurile nu îţi ies aşa cum vrei, nu te mai simţi înfrânt, nu te mai simţi speriat, nu te mai simţi frustrat. În “neutralitate”, poţi să spui cu uşurinţă “dacă nu obţin lucrul asta, nu e nici o problemă, o să-l obţin pe altul”. E nivelul la care nu mai eşti intimidat cu uşurinţă. Nu încerci să demonstrezi nimic, nu eşti interesat de conflict sau competiţie, nu vrei să controlezi comportamentul altor persoane. Începi să deţii cu adevărat stabilitate emoţională.

11. Nivelul dispoziţiei

Nivelul la care vei avea parte de cea mai rapidă creştere. E nivelul la care ţi-ai depăşit problemele din viaţa ta şi eşti dispus să participi la tot ce înseamnă VIAȚA. De-abia acum devii cu adevărat prietenos, succesul apărând automat. Începi să lucrezi pe orice tip de post e nevoie şi nu te simţi inferior atunci când te ocupi de “munca de jos”. Începi să fii empatic la nevoile celorlalţi, să-i ajuţi pe ceilalţi şi să contribui la bunăstarea societăţii.

12. Nivelul acceptării

În “acceptare”, încetezi să mai obţii bucurie din lucrurile exterioare ţie. Nimic din ceea ce există în afara persoanei tale nu are capacitatea să te facă cu adevărat fericit. Iubirea nu mai e oferită sau luată înapoi de către altcineva, ci este generată din interior. Devii activ în viaţă, fără să ai vreo intenţie ascunsă. Nu mai eşti interesat doar să determini “ce e bine” şi “ce e rău”, ci eşti dedicat să rezolvi problemele reale pe care le au restul oamenilor. Muncile grele nu te mai sperie, ba chiar îţi creează plăcere. Încetezi să mai discriminezi şi să fii intolerant. Obiectivele pe termen lung devin prioritare în faţa celor pe termen scurt.

13. Nivelul raţiunii

Este nivelul ştiinţei, al medicinei. Este nivelul laureaţilor premiilor Nobel. Însă raţiunea, ca lucru intrinsec, nu constituie un ghid spre adevăr. Raţiunea este cel mai eficient lucru într-o lume tehnologică, însă, în acelaşi timp, reprezintă un blocaj major în a obţine niveluri superioare de conştiinţa.

14. Nivelul iubirii

În general, dragostea, în societate, reprezintă o combinaţie ale următoarelor elemente: atracţie fizica, posesivitate, control, dependentă, eroticism şi noutate. La baza, toate lucrurile astea ascund de fapt sentimentul de furie şi dependentă pentru persoană sau lucrul pe care-l iubeşti. Dragostea adevărată este dragostea necondiţionată, neschimbătoare, permanentă. Nu fluctuează, deoarece nu este influenţată de nici un factor extern. Dragostea adevărată e un mod de a interacţiona cu lumea: iertând, îngrijind şi suportând. Acesta e nivelul adevăratei fericiri.

15. Nivelul bucuriei

Este nivelul vindecării, nivelul compasiunii şi al spiritualităţii. Nivelul la care ai o atitudine pozitivă în faţa oricăror necazuri din viaţa ta, oricât de grave ar fi ele.

16. Nivelul păcii

Nivelul la care totul este viu şi radiază energie. Nivelul marilor învăţători spirituali ai istoriei. Este nivelul la care religia formală este înlocuită de spiritualitate pură, făcând-o astfel inutilă.

17. Nivelul iluminăriimap-of-consciousness

Cel mai înalt nivel al conştiinţei umane, unde umanitatea se amestecă cu divinitatea. Extrem de rar. Nivelul lui Krishna, Buddha, Iisus. Chiar şi numai a te gândi la persoane de la nivelul acesta îţi poate ridică conştiinţa. Este identificarea sinelui cu întreg Universul, reprezentat prin transcendența ego-ului.

Totul din mediul tău va avea un efect aspupra nivelului de conştiinţa:TV-ul, filmele, cărţile, paginile de internet, oamenii, locurile, obiectele, mâncarea. Dacă eşti la nivelul raţiunii a te uităala ştirile de la TV (care sunt predominant la nivelul fricii şi al dorinţei) îţi va coborî temporar conştiinţa. Să urci chiar şi un singur nivel poate fi extrem de dificil; marea majoritate a oamenilor nu reuşesc să facă asta într-o viaţa întreagă. O schimbare de doar un nivel poate să schimbe totul în viaţa ta. De această este puţin probabil că persoanele sub nivelul curajului să progresese fără ajutor extern. Curajul este necesar ca să lucrezi conştient; se reduce la a-ţi pune realitatea la bătaie într-un pariu pentru şansa de a deveni mult mai conştient, mai pregătit. Dar când ajungi la acel următor nivel, îţi dai seama clar că a fost un pariu bun. De exemplu, când ajungi la nivelul curajului, toate fricile tale vechi şi falsa mândrie îţi vor părea caraghioase acum. Când ajungi la nivelul acceptării (fixării şi atingerii de ţinte), te vei uita înapoi la nivelul de binevoință şi te vei vedea că un şoarece într-o roată – erai un alergător bun, dar nu ai ales o direcţie. Cred că cel mai important lucru pe care noi, ca fiinţe umane, îl putem face este să ne ridicăm nivelul individual al conştiinţei. Când facem asta, noi răspândim nivele mai ridicate de conştiinţa celor din jurul nostru. Imaginează-ţi ce lume incredibilă ar fi dacă am reuşi să aducem pe toată lumea la nivelul de acceptare. Conform lui Hawkins, 85% din oamenii de pe pământ trăiesc sub nivelul curajului.

Când experimentezi temporar nivelele superioare poţi vedea unde trebuie să ajungi în etapa următoare. Ai unul din acele momente de claritate în care înţelegi că lucrurile trebuie să se schimbe. Dar când te scufunzi în nivelele inferioare aceea amintire devine înceţoşată.

Priveşte această ierarhie cu mintea deschisă şi vezi dacă-ţi oferă idei noi care te pot ajuta să faci următorul salt în viaţa ta. Niciun nivel nu e mai corect sau mai greşit decât celelalte. Încearcă să nu-ţi laşi ego-ul umflat de ideea că eşti la un anumit nivel, decât desigur dacă eşti momentan la nivelul mândriei.

 

Rezumat din cartea "Putere versus forţă"-David R. Hawkins M. D.