Dinamicile psihologice

Interrelațiile noastre se organizează în jurul a cinci dinamici pe care le abordăm noi înșine sau ceilalți. Acestea sunt de obicei tenace, eficiente și pot fi hipertrofiate sau hipotrofiate (la noi sau la ceilalți) dar sunt practic indistructibile.

Dinamica BURETELUI

Persoana care are o astfel de dinamică, absoarbe totul, nu numai nefericirile sau catastrofele, suferințele individuale sau colective ci și micile sau marile bucurii și toate plăcerile pe care le trăiește, toate acestea în cea mai mare confuzie posibilă: toate sunt pentru ea! Tot ceea ce apare în lume, de aproape sau de departe, totul este pentru ea. Pentru un „burete”, oricare ar fi experiențele trăite, lumea este adeseori gri sau are, în mod iremediabil, un gust neplăcut.Sponge-brain

Dinamica FILTRULUI

Cel care aplică această dinamică reține mai ales lucrurile rele și lasă să treacă aspectele bune. A trăi cu o astfel de persoană „filtru” este o experiență descurajantă și dificilă și, mai ales, epuizantă. Îți dă senzația că ești cu adevărat nul în toate domeniile. Orice i-ai propune, orice i-ai oferi sau împărtăși, „filtrul” nu va reține decât partea negativă, ceea ce nu merge, deoarece aceasta este specialitatea lui: a păstra, în mod predilect, tot ceea ce nu merge bine, în loc de a reține ceea ce este bun. Ar fi mai bine să fugiți de el, înainte de a fi cuprinși de disperare.

Dinamica PÂLNIEI

Simplă precum o pâlnie, persoana cu o astfel de dinamică nu păstrează nimic. Incapabilă de a reține ceva, lasă totul să se scurgă: ceea ce este bun, ceea ce nu este bun, posibilul și imposibilul. Trece prin viață într-o stare de lipsă permanentă, cu sentimentul că nu a primit nimic, total anesteziată, cu simțurile uzate de atâtea lucruri care nu au lăsat nicio urmă în ea. Nu a captat nimic, nu a dat nimic, risipindu-și existența fără măcar să știe, eliminând orbește toate cadourile pe care i le oferă viața.

Dinamica SITEI

Cel care cunoaște această dinamică știe să păstreze numai ceea ce este bun și știe să lase să treacă ceea ce e rău. Știe să păstreze micile miracole ale vieții, zâmbetele și lucrurile frumoase, partea pozitivă și posibilitățile din lumea exterioară. Nu se încarcă cu resturi, lasă poluarea în afara relațiilor. Relativizează, de-dramatizează și acceptă ceea îi oferă viața, cu o mare deschidere. Este plăcut să trăiești cu o astfel de persoană care reține doar ceea ce e mai bun în noi și în ceilalți.

Dinamica ALAMBICULUI

Este cea mai rară și mai căutată. Cel care o cunoaște, știe să transforme, să culeagă ceea ce este mai bun și mai minunat din tot ceea ce întâlnește. Din experiențele sale de viață, reține esențialul. Poate astfel să ofere ceea ce este mai bun. Aceste persoane sunt prețioase, dacă întâlniți o astfel de persoană, păstrați-o cât mai aproape de voi!