Bagajul comunicării

Atracţia este omniprezentă în Univers. Indiferent cum o numim – magnetism, polaritate, electricitate, consideraţie, inteligenţă sau carismă – este vorba tot de atracţie şi implică toate elementele: animale, vegetale sau minerale. Formăm parteneriate sincronizate în mod firesc şi, deşi sunt aproape imperceptibile în cazul unora, pentru alţii sunt tangibile. Ne-am bazat întotdeauna pe contactele şi pe semnalele emoţionale pe care ni le-au transmis părinţii, prietenii sau profesorii pentru a ne ghida prin viaţă. Suntem influenţaţi de reacţiile lor emoţionale, de gesturile şi acţiunile lor. Când mama sau tata fac un anumit lucru, îi imităm; dacă un prieten sau o vedetă de cinema adoptă un anumit mers, tindem să îi imităm. Învăţăm anumite lucruri descifrând semnalele pe care ni le trimit alţi oameni. Ei ne influenţează – prin modul lor de a fi – personalitatea şi comportamentul. Ne sincronizăm aspectele şi elementele pe care le considerăm atrăgătoare.

saying-it-with-finesse animated2Oamenii care au interese comune stabilesc un raport natural. Motivul pentru care vă înţelegeţi atât de bine cu prietenii apropiaţi constă în faptul că nutriţi interese şi opinii similare şi poate chiar modalităţi asemănătoare de a face anumite lucruri. Există, fireşte, foarte multe subiecte despre care puteţi discuta în contradictoriu, dar aluatul din care sunteţi făcuţi este în esenţă acelaşi. Noi, oamenii, suntem nişte „animale” sociabile. Trăim în comunităţi. Este un lucru mult mai „normal” şi mai raţional ca oamenii să se înţeleagă unii cu alţii decât să se certe, să se lupte între ei. Ironia sorţii constă în faptul că societatea ne-a impus o teamă faţă de semenii noştri – ca să ridice o barieră între noi şi cei din jur. Trăim într-o societate care pretinde că îşi alimentează izvorul unităţii prin intermediul iubirii, dar o face, de fapt, prin intermediul fricii. Mass media ne sperie de moarte prin avertismente şi titluri cumplite referitoare la cutremure şi prăbuşiri de avioane, tragedii şi calamităţi naturale. Descoperim titluri care ne întreabă dacă avem asigurare, dacă suntem prea graşi sau prea slabi, dacă detectorul de incendii funcţionează şi dacă funeraliile nu sunt prea scumpe. Raportul natural este o condiţie primordială pentru sănătatea, evoluţia şi supravieţuirea noastră.

Poate că aţi călătorit vreodată într-o ţară străină unde oamenii nu vorbesc limba voastră. Vă simţiţi incomod şi deveniţi suspicioşi atunci cand nu puteţi fi înţeleşi. Apoi, deodată, întalniţi pe cineva din ţara voastră. Individul vorbeşte aceeaşi limbă ca voi, lucru care îi conferă statutul de cel mai bun prieten – cel puţin, pe timpul vacanţei. Împărtăşiţi experienţe şi opinii referitoare la locurile unde se află cele mai bune restaurante sau unde puteţi face cele mai bune afaceri. Veţi schimba, fără indoială, informaţii personale despre familia şi munca voastră. Veţi aborda nenumărate subiecte pentru că vorbiţi aceeaşi limbă. Acesta este raportul inerent. Poate că entuziasmul vă va determina să continuaţi această prietenie şi pe tărâmuri natale doar ca să descoperiţi că – exceptând limba şi ţara – nu aveţi nimic în comun, iar relaţia se va „topi” de la sine. Acest raport nu se limitează doar la limbă şi geografie. Întalnirile întâmplătoare apar la tot pasul: la serviciu, la supermarket, la „spălătorie” sau într-o staţie de autobuz. În orice relație, atitudinea joacă rolul cel mai important.

Mintea şi trupul uman fac parte din acelaşi sistem. Ele se influenţează reciproc. În momentele în care eşti fericit, totul îţi trădează această fericire – înfăţişarea, cuvintele, tonalităţile vocii etc. Încercaţi să adoptaţi o înfăţişare tristă în timp ce săriţi în aer şi aplaudaţi sau încercaţi să afişaţi un aer vesel în timp ce staţi chirciţi pe un scaun cu capul în pămant! Atitudinea controlează mintea, iar mintea transmite limbajul trupului.

Atitudinea influenţează dispoziţia sufletească, tonalităţile vocii, gandurile şi alegerea cuvintelor. Ea domină limbajul facial şi pe cel al trupului. Odată ce mintea umană impune o anumită atitudine, deţinem prea puţin controlul asupra semnalelor pe care le transmite trupul nostru. Trupul uman este înzestrat cu propria sa minte şi va afişa tiparele comportamentale în funcţie de atitudinea pe care o adoptaţi în momentul respectiv. Atitudinea este cea care determină calitatea relaţiilor voastre – ca să nu mai vorbesc şi despre celelalte aspecte importante ale vieţii.

body-language-3Gândirea oamenilor se bazează pe termeni negativi precum „Nu vreau” în locul celor pozitivi „Vreau”, iar atitudinea lor reflectă acest lucru. O frază de genul „Nu mai vreau ca şeful să ţipe la mine” este însoţită de o atitudine complet diferită faţă de o situaţie în care spui „Vreau postul şefului meu” sau „Vreau să fiu promovat”.

Imaginaţia este cea mai puternică forţă de care dispunem – mai puternică decât voinţa. Gandiţi-vă la asta!

Imaginaţia proiectează experienţe senzoriale în mintea noastră prin intermediul limbajului imaginilor, sunetelor, sentimentelor, mirosurilor şi gusturilor. Imaginaţia distorsionează realitatea. Poate să acţioneze în avantajul sau în detrimentul nostru. Ne poate face să ne simţim minunat sau îngrozitor. Aşadar, cu cat furnizăm imaginaţiei noastre informaţii mai bune, cu atât ne putem organiza mai bine gandirea, atitudinile şi viaţa.

Alegerea vă aparţine!

De cate ori nu aţi văzut un interviu televizat în care moderatorul îşi afişează frustrările? Sau de cate ori nu vi s-a întamplat să intalniţi un vanzător într-un magazin care vă dă de înţeles că îşi doreşte să fie oriunde în altă parte, un coleg care se poartă urat cu tehnicianul care poate să repare faxul sau pasageri care îi vorbesc nepoliticos şoferului de taxi, singura persoană care îi poate duce la timp la biserică? Toate acestea sunt exemple de atitudini inutile: mânia, sarcasmul, nerăbdarea, plictiseala, impolitețea, aroganța, pesimismul, neliniștea, bădărănia, suspiciunea, răzbunarea, teama, timiditatea, disprețul, sfiala, supunerea. Iar misiunea lor este eşecul.

Atitudinea utilă este unul dintre cele mai importante instrumente de transmitere a factorului simpatie şi face minuni: cordialitatea, entuziasmul, încrederea, bunăvoința, farmecul personal, calmul, răbdarea, amabilitatea, atenția, solicitudinea, prietenia, veselia, blândețea. Ţinuta, mişcările şi expresia facială emit informaţii preţioase despre voi, chiar inainte de a rosti vreun cuvânt. Cu cât aflaţi mai repede care vă este scopul şi care este atitudinea pozitivă ce vă va ajuta să-l atingeţi, cu atat se vor modela mai rapid limbajul trupului, vocea şi cuvintele alese – toate având acelaşi rol: împlinirea obiectivului stabilit.

Concluzia este evidentă. Oamenii, care ştiu ce vor, îşi duc misiunea la bun sfarşit, pentru că se concentrează asupra obiectivului lor, privesc viaţa dintr-o perspectivă optimistă, iar atitudinea le reflectă acest optimism debordant. Data viitoare, când veţi întâlni o persoană necunoscută, adoptaţi o atitudine veselă şi observaţi cum întreaga voastră fiinţă se modelează în funcţie de atitudinea adoptată! Înfăţişarea voastră va trăda un aer vesel, tonul vocii va fi vesel, iar cuvintele vor radia, la rândul lor, veselie. Acesta este „bagajul comunicării”.

Reacţiile oamenilor se vor modela în funcţie de semnalele pe care le transmiteţi.