Anotimpurile dragostei

Dragostea unui cuplu este ca o grădină: pentru a obţine roade este nevoie să fie udată regulat, să fie luate precauţii deosebite, ţinând mereu seama de anotimpuri şi de vremea schimbătoare. E necesar să fie puse seminţe noi, iar buruienile smulse.

toamna13PRIMĂVARA dragostei se aseamănă cu momentul când ne îndrăgostim. Suntem convinşi că tot greul a trecut, ca viaţa are sens şi de acum vom fi fericiţi mereu. Este perioada inocenţei, dragostea este eterna, nouă, e momentul fermecat când totul pare perfect, partenerul ni se potriveşte perfect. Dansăm în armonie cu partenerul, bucurându-ne de marele nostru noroc...

VARA dragostei este atunci când ne dăm seama că partenerul nostru nu este atât de perfect cum am crezut şi că e nevoie de efort pentru a ne menţine sau de a-l păstra lângă noi. Apar frustrările şi dezamăgirile, apar buruienile care trebuie smulse şi mireasma florilor dispare dacă florile nu primesc suficientă apă. Nu mai este atât de uşor să primim afecţiunea sau să o oferim. Nu atât de sufocantă (sub soarele fierbinte) ne-am imaginat dragostea. Multe perechi sunt dezamăgite în această perioadă, dorindu-şi să fie permanent primăvară. Nu s-au aşteptat să fie nevoie de trudă sub soarele arzător.

TOAMNA dragostei apare după ce ne-am îngrijit grădina în timpul verii, pentru a putea culege roadele eforturilor noastre. Este un anotimp de bogăţie şi plăcerea beneficiului în urma muncii noastre. Este acea dragoste matură, semănată şi îngrijită cu deosebită răbdare, care acceptă şi înţelege imperfecţiunile partenerului ca şi pe cele proprii, momentul recunoştinţei şi al comunicării, al relaxării şi a primirii afecţiunii căreia i-am dat viaţă şi de care am avut mare grijă.

IARNA dragostei soseşte cu odihnă şi reflecţii. În lunile reci de iarna, natura se retrage în sine, se reînnoieşte. Este momentul când, în relaţie, luăm contact cu durerile nevindecate, cu răceala Eu-lui nostru ascuns, perioada de evoluţie solitară. Se deschide o supapă şi răbufnesc durerile, hibernăm în peşterile noastre sau în adâncul unei fântâni. Afecţiunea şi maturitatea e nevoie să o căutăm în noi înşine mai mult decât la partener(ă). Dacă reuşim vindecarea interioară în timpul iernii, suntem din nou pregătiţi să ne deschidem inima spre soarele blând şi mirosul proaspăt al primăverii din viaţa noastră!

 

 

 (gânduri inspirate din cărţile Dr. JOHN GRAY)