MÂNCAREA-principala sursă de fericire?

            Orice mamă știe că atunci când copilul mic plânge, ceva îl doare sau îi este foame. Dându-i să sugă, copilul se liniștește. Mâncarea îi dă o stare de bine. Pe măsură ce buzele bebelușului se strâng în jurul mamelonului, iar laptele începe să curgă, ceea ce nu era bine începe să dispară. Apare plăcerea. Chiar dacă bebelușul nu înțelege acest mecanism, el știe că doar mâncarea îl face să se simtă mai bine și această conexiune nicio ființă umană nu o poate uita.Pleasure-and-Reward-Food-Addiction-1

            Mai târziu, ca adult, singurătatea, furia, durerea provocată de emoții negative, pot fi alinate cu ajutorul mâncării? Se dovedește că DA. La fel de bine și consumul de alcool sau substanțe halucinogene. Toate aceste paleative sunt regresii la o stare de dependență infantilă, încercări de a regăsi senzația pe care o trăiește un copil care plânge și, în mod miraculos, dintr-o dată, se simte mai bine. Când ești adult, este nevoie să realizezi că nu îți poți rezolva problemele pe care le diminuai în același fel, atunci când erai bebeluș.

            Comunicarea este cea mai importantă. Dacă aveți probleme în relația de cuplu sau relația cu cei din familie, este timpul să vă exprimați sentimentele și nemulțumirile. Dacă aveți probleme la serviciu, cu șeful sau vreun coleg, ar fi cazul să stați de vorbă deschis despre nemulțumirile voastre. Nu mâncați decât dacă vă este cu adevărat foame. Pentru cei mai mulți oameni, mâncatul este o mare sursă de fericire, însă atunci când mâncatul devine PRICIPALA sursă de fericire, SINGURA sursă de fericire, problemele există. Statisticile dovedesc faptul că situația se înrăutățește, mai ales în ceea ce privește OBEZITATEA în rândul populației. Până la un punct, această creștere în greutate are o motivație tehnologică: oamenii prestează mai puțină muncă fizică decât în trecut, arzând mai puține calorii; compoziția mâncării nu mai este ca pe vremea părinților noștri, astăzi conținând mai multe zaharuri rafinate, adaos de grăsimi și hormoni de creștere. Totuși, în ciuda acestor factori independenți de noi, obiceiurile alimentare pot conține elemente de comportament dependent.

            Provocarea în acțiunea de anihilare a dependenței de mâncare constă în a găsi alternative pozitive, cu adevărat plăcute. Nu e nevoie să mâncați mai puțin, ci să faceți ceva plăcut în loc să mâncați permanent, decoperind noi surse de bucurie în viață. Nu va fi ușor, cel puțin la început, și va fi nevoie să aveți toată atenția concentrată. În timp, dacă vă veți asculta corpul, învățând să-i înțelegeți mesajele, puteți să vă schimbați viața. Țineți cont: mâncați numai dacă vă este cu adevărat foame! Adevărata foame este un semnal din interiorul corpului care ne comunică faptul că în acel moment corpul este pregătit să înghită și să metabolizeze mâncarea. Tristețea, durerile, insatisfacțiile vă pot îndruma să ingerați mâncare, dar sistemul digestiv nu va fi capabil să metabolizeze corespunzător acea mâncare, depozitând-o sub formă de grăsime. Pentru a recunoaște adevărata foame este nevoie să fiți pe deplin conștienți și atenți, transformându-vă comportamentele alimentare automate, reflexe, în acte conștiente. Mâncați până la un punct de saturare acceptabil (3/4 din capacitatea stomacului), nu vă gândiți că trebuie să vă simțiți „plin” ca să vă opriți. Stomacul nu este ca rezervorul unei mașini ce trebuie umplut până la refuz, de fiecare dată când opriți la o benzinărie.

            Bad-CycleAtenția, conștientizarea și exersarea concentrării asupra inteligenței interioare a corpului sunt principiile ce ghidează o alimentație sănătoasă. Pur și simplu, este nevoie să conștientizați inteligența corpului vostru, să îi ascultați „comunicarea” prin care vă atenționează asupra urmărilor atitudinilor voastre. Odată ce conștientizați modul de alimentație și ritmul alimentar pe care l-ați ales ca fiind potrivit corpului vostru, veți începe să remarcați prezența sau absența aromelor, gusturilor, cătând echilibrarea alimentară și planificând mesele. Veți rămâne surprinși ce efect uriaș vor avea aceste aspecte aupra vieții, în general. Nu uitați: mancatul în exces, care stimulează producerea de dopamină, oferă placere și este un antidot de scurtă durată împotriva stresului, tristeții și al altor emoții negative. Dar, ca de alfel în orice dependență, momentele de plăcere sunt urmate de momente de depresie, iar ciclul de repetă.

Alimentația sănătoasă și echilibrată influențează pozitiv emoțiile și starea fizică.