VINA și RUȘINEA

            Comportamentul unei persoane poate fi motivat de VINĂ și RUȘINE.

            VINA este sentimentul ce-l simte o persoană atunci când conștiința sa îi este chinuită de un comportament, o acțiune pe care a facut-o și care se află în afara sistemului său de valori. Gândul obsesiv este „am făcut o greșeală”.

           rusine RUȘINEA este o reacție ca urmare a faptului că o viață o persoană a auzit de la celelalte persoane că „nu e bună de nimic”. Rușinea poate deveni un sentiment foarte puternic ce determină o persoană să aibă o stimă de sine foarte scăzută, convinsă fiind că este fără valoare. „Am făcut o greșeală, deci sunt o persoană greșită!”

            VINA autentică și sănătoasă vine din interiorul nostru și ne ajută să „reparăm ” singuri ceea ce am „stricat” prin comportamentul nostru, această vină „șoptindu-ne” că am pășit dincolo de limitele noastre etice. RUȘINEA își are sursa în exterior. Ea este învățată prin mesajele de iubire condiționată din partea părinților, rudelor, profesorilor, prietenilor. Orice mesaj care te face să înveți că dragostea, aprecierea și grija depind de comportamentul impus de regulile celorlalți este un mesaj al dragostei condiționate. Când comportamentul nu mai corespunde cu așteptările celorlalți, aceștia din urmă își retrag dragostea față de persoana care a greșit, trezind în ea sentimentul de rușine.vinovat pedeapsa

            Pe lângă cele amintite mai sus, abuzul de orice natură (fizic, emoțional, sexual sau verbal) creează nașterea rușinii. Cel care face abuzul imprimă celui abuzat mesajul că merită ceea ce i se întâmplă. Victimele își spun: „sunt o proastă, nu sunt bună de nimic, merit tot ce mi se întâmplă”. Femeile sunt cele care simt cel mai mult vina și rușinea, din cauza unui comportament, la un moment dat în viață (avort, dependență de substanțe, relații abuzive etc). Rușinea nerezolvată duce la mânie. Mânia funcționează pe sistemul unei oale sub presiune, persoana umplându-se cu emoții dureroase(pierdere, rușine, durere, tristețe și teamă), devenind vulnerabilă în fața persoanei ce rănit-o. Mânia este ceva firesc și face parte din procesul de vindecare. Nu e nevoie ca o persoană să fugă de mânie ci să facă față într-un mod adecvat. Este absolut normal ca o persoană să se simtă supărata după un eveniment dureros sau traumatizant din viață. Nimeni nu cere să fugi de mânie. Este doar nevoie de exprimare (prin jurnalul gândurilor, prin poezii, creații literare, terapie psihologică).

            Dacă mânia nu este exprimată, dacă durerea este mereu reprimată, dacă vina și rușinea constituie rădăcinile manifestărilor, se poate ajunge la depresie. Depresia este o „hoață” de energie și bucurie a vieții, afectând sănătatea. Este timpul ca fiecare persoană să devină stăpână pe sentimentele ei, să-și schimbe atitudinea față de sine, fiind convinsă că trecutul nu mai poate fi schimbat, viitorul, da!