ZVONURI DESPRE PSIHOTERAPIE

 Psihoterapia se aplică la un număr foarte mare de PERSOANE NORMALE, care consideră că nu și-au atins potențialul la un nivel maxim, care doresc să se dezvolte și să evolueze pentru a fi mai optimi, care vor să se înteleagă mai bine pe ei ăi pe ceilalți, care doresc să-și dezvolte creativitatea sau să evolueze pe plan spiritual, precum și la o gamă largă de tulburări psihice, începand cu crizele existențiale, nevroze, afecțiuni psihosomatice, tulburări ale personalității.

ARTICOLE 2

 Obiectivele psihoterapiei vizează în principal urmatoarele aspecte:

- întărirea Eului, a încrederii de sine și a stimei față de sine;

- percepția eronată a subiecților despre ei înșiși și lumea înconjurătoare;

- reducerea sau eliminarea simptomelor;

- scoaterea persoanei din criza existențială;

- rezolvarea sau restructurarea confictelor intrapsihice;

- dezvoltarea unui sistem clar la nivel identitar;

- dezvoltarea capacității de a face față la stress, la frustrare precum și un control mai bun al emoțiilor;

-modificarea structurii personalității în vederea obținerii unei funcționări mai mature, cu o capacitate de adaptare eficientă la mediu;

Relatia psihoterapeutică este o relație între doi parteneri, în care unul SOLICITĂ, iar celălalt ACORDĂ ajutor psihologic.Contribuția majoră a clientului constă în special în  motivația acestuia.Afirmația psihologiei umaniste este aceea că omul poseda el însuși impulsul interior spre sănătate, care face ca psihoterapia să devină posibilă. Colaborarea și motivația din partea clientului sunt elemente esențiale pentru succesul psihoterapiei.
În cadrul relației psihoterapeutice, terapeutul utilizează o multitudine de metode și tehnici precise și adaptate fiecarui individ. Aceste metode și tehnici îi ajuta pe clienți să se cunoască mai bine, să-și privească problemele mai obiectiv și dintr-o nouă perspectivă.

Terapia NU îți va putea schimba personalitatea cu totul, pentru ca nici nu are cum. Terapia va încerca să îți ofere alternative la anumite probleme de comportament. 

Există o mulțime de zvonuri și prejudecăți care ne rețin din a apela la servicii de consiliere psihologică sau psihoterapie. Ele sunt motivele pentru care nu credem în terapie sau pretextele pentru care nu mergem la terapie. Ca orice prejudecăți, izvorăsc din lipsa informației corecte și din teama de necunoscut și schimbare a fiecăruia dintre noi. Au început însă să fie depașite încet-încet în cultura noastră, grație deschiderii voastre, a dorinței de a va informa și a va îmbunătăți viața.

Iată cateva dintre cele mai frecvente prejudecăți cu privire la psihoterapie:

"Daca te duci la psiholog, înseamnă că ești nebun cu acte în regulă." - FALS

Psihoterapeuții și consilierii psihologici nu lucrează cu nebuni, ci cu persoane aflate în dificultate într-un anumit moment din viața lor, majoritatea acestora fiind oameni sănătoși, care vor să beneficieze de suport pentru a-și rezolva mai repede și mai bine problemele. Nu ți se vor prescrie medicamente și nu ți se va impune nimic!!!

"Dacă te duci la psiholog, înseamnă că nu ești in stare să te descurci singur, deci ești incapabil și inferior." - FALS

Dacă ai nevoie de sfaturi medicale, te duci la doctor, daca ai nevoie de consiliere juridică te duci la avocat, cu alte cuvinte te folosești de serviciile care îți sunt disponibile pentru a-ți rezolva problemele, iar asta denotă adaptabilitate și inteligență. Dacă ți-ai rupe un picior, te-ai duce să-l pui în gips, nu ai pretinde că te descurci singur, cu el așa. Este raspunsul potrivit, inteligent, prietenos față de TINE însuți. La fel este să mergi la psihoterapeut atunci când ai o dificultate, treci printr-o perioadă grea, sau s-a întâmplat ceva cu care nu știi încă cum să procedezi.

"Psihoterapeutul te poate convinge (sau hipnotiza) să faci lucruri pe care nu vrei să le faci. Psihoterapeutul te poate controla." – FALS

Această frică este întarită, mai ales de filmele la care ne uităm. Am văzut atât de rar, în filme, un psihoterapeut portretizat realist, încât nici nu mă mai obosesc să mă indignez. Psihoterapia, în viziunea noastră, este un proces colaborativ, un parteneriat pentru atingerea scopurilor clientului. Nimeni nu-ți va spăla creierul într-o ședință săptămânală de 50 de minute, în care stai confortabil pe un fotoliu și discuți numai despre ceea ce vrei TU să discuți.

ARTICOLE2aChiar și în cazul hipnozei, în care clientul renunță în mai mare parte la control, nu poti fi "programat" să faci ceva ce NU vrei să faci. Tin minte un exemplu din școală, în care terapeutul sugerase clientului, în stare de transă că se poate face mai comod descalțându-se, dacă dorește să stea comod întins pe canapea. Clientul a refuzat să se descalțe chiar când terapeutul a insistat, pentru CĂ ȘTIA că are o gaură într-una dintre șosete și se jena de acest lucru. Chiar în transa profundă, suntem capabili să respingem sugestiile care nu ni se potrivesc, cu atât mai mult, în stare de veghe lucidă.

Realitatea este că psihoterapeutul nu te poate controla, ci doar îți propune noi moduri de a privi lucrurile sau căi altenative, iar tu ești cel care trebuie să aleagă, să se implice și să decidă pentru sine.

 "Daca te duci la terapie, vei deveni dependent de psihoterapeut." - FALS

Scopul nostru este să te ajutăm să revii pe picioarele tale cât mai repede, să pleci de la noi cu strategii noi de a te adapta, astfel încât să faci față singur dificultăților. Greutăți și probleme avem tot timpul, și celor mai multe le facem față fără ajutorul psihoterapeuților. Pentru un terapeut, un caz reușit este cel care nu mai revine în terapie pentru o problemă similară.

"Nu am bani de terapie, nu îmi pot permite."-FALS

Prețul pentru serviciile unui psihoterapeut poate varia în funcție de mai mulți factori: orașul unde are cabinetul (și implicit, costurile de întreținere ale spatiului respectiv), experiența terapeutului și costurile formării sale teoretice. Însă, la fel cum alegem anumite destinații pentru vacanță, sau anumite restaurante pentru a ieși în oraș, există psihoterapeuți, ale căror servicii psihologice ni le putem permite. Înainte de a programa o ședință, noi discutăm cu clienții despre prețul ședinței și facem tot posibilul pentru a veni în întâmpinarea lui.

În cele mai multe cazuri, prețul pentru o ședință de psihoterapie este asemănător cu prețul unei consultații la un medic specialist, într-un cabinet particular. Sănătatea "psihologică, mentală" este la fel de importantă, ca sănătatea fizică, de care specialiștii în domeniu ne sugerează să avem grijă "evitand consumul în exces de sare, zahăr, grasimi!". Noi am putea adăuga: "pentru o viață interioară sănătoasă fiti sinceri cu voi înșivă, discutați cu cei apropiați problemele pe care le aveți și apelați la ajutor psihologic specializat!"