ANXIETATEA- o povară

            Căutând în dex, explicația cuvântului ANXIETATE o găsim ca o „stare patologică de neliniște, de așteptare încordată, frământare, grijă etc.” Observ că numărul persoanelor cu anxietate crește. Ce creează această stare?

            Acceptarea de sine cât și acceptarea necondiționată a celorlalți constituie surse majore de anxietate. Nu suntem învățați să ne acceptăm eșecurile. Cea mai mare parte a acestei anxietăți inutile este determinată atât de preocuparea exagerată a persoanei de a nu comite unele erori și de a fi dezaprobată de ceilalți, cât și de așteptarea persoanei că ceilalți vor fi de acord cu ea, vor reacționa în aceeași manieră ca și ea. De câte ori nu ați auzit sau ați rostit: „Nu mă așteptam la asta.”,„Eu nu aș fi făcut așa ceva.”,„Dacă eram în locul lui(ei)...”Dar nu e nimeni în locul altcuiva.

           Anxiety O altă sursă de anxietate este teama de disconfort, nevoia persoanei de a obține garanția că nu va fi în pericol sau privată de numite lucruri pe care și le dorește cu adevărat. Aceste manifestări pot fi constituite din îngrijorarea față de un eveniment sau față de lume, în general. De ce? Pentru că persoana dorește ca evenimentul să aibă direcția urmărită de ea și să i se satisfacă dorințele.Chiar și condițiile în care se desfășoară evenimentul să fie exact așa cum năzuiește ea. Ajunge până acolo să își dorească să nu existe aspecte sau persoane pe care ea le consideră negative. Sigur că este foarte greu să încetăm a ne dori ceva sau să renunțăm la scopul pe care ni-l propunem. Nici nu e nevoie. Orice acțiune a noastră are un scop și este firesc să stabilim o strategie pe care să o urmăm. Este de dorit să ținem cont de ele, numai că este necesar să acceptăm, într-o mai mare măsură, că există posibilitatea ca procesul de derulare propus (proiectat) de noi să nu fie urmat, uneori întâmplându-se exact opusul. Suntem nevoiți să acceptăm în mod realist lucrurile indezirabile, atunci când se produc.

      Refuzați să vă lamentați și să rămâneți veșnic victime! Decât să vă consumați energia plângându-vă de milă, mai bine canalizați-o spre a găsi căi de a schimba situația, de a influența cursul unui eveniment, pentru a vă atinge scopul. Dacă procesul este imposibil, fiind independent de voi, atunci învățați să conviețuiți cu acesta în mod pașnic și matur. Nu uitați că, o doză de anxietate este benefică, contribuind la mărirea atenției, la prudență, la vigilență, nascute dintr-un sentiment considerat negativ, dar necesar. Aici vorbim de o stare de anxietate marită, exagerată și continuă.

Să reluăm cele trei căi principale care provoacă starea de anxietate:

1.caracterul neplăcut al propriilor greșeli și eșecuri;

2.frustrările celorlalți oameni, care vă împiedică să obțineți ce vă doriți;

3.obstacolele puse înaintea dorințelor voastre de o serie de evenimente și momente.

Am enumerat cele trei surse majore care declanșează starea de anxietate. Acțiunea care diminuează anxietatea este ACCEPTAREA. După ce experimentați acceptarea celor trei situații, mai sus enumerate, cu ce a mai rămas să vă confruntați pentru a deveni anxioși? Cu siguranță, acum zâmbiți, având răspunsul în minte...