Inteligența emoțională

Oamenii au fost învățați să minimalizeze, până la desființare, partea emoțională. Tot mai des, se vorbește despre INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ.

Noţiunea de "inteligență emoţională" a apărut în anul 1985, iar studiile legate de acest subiect au început după anii '90. Se consideră că inteligența emoţională implică: abilitatea de a percepe cât mai corect emoţiile şi de a le exprima; abilitatea de accede la sau de a genera sentimente atunci când ele facilitează gândirea; abilitatea de a cunoaşte şi înţelege emoţiile şi de a le utiliza pentru a promova dezvoltarea emoţională şi intelectuală;

Termenul „inteligență emoţională” a fost folosit pentru prima dată într-un articol din anul 1990 de către psihologii Peter Salovey şi John Mayer. Cu toate că acest termen este relativ nou, componentele conceptului, inteligentă emoţională pot fi datate până la arhicunoscuta afirmaţie a lui lui Socrate (470–399 iHr) „Cunoaşte-te pe tine însuți”. În Biblie, atât în Vechiul cât şi în Noul Testament, este scris: „Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!” şi „Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuți”. Toate demonstrează existența elementelor de Inteligență Emoţională. În 1983 Howard Gardner a introdus conceptul de: ”Inteligențe Multiple”. El argumenta că există nu doar un singur tip de inteligență, ca şi cea măsurată prin teste şi dezvoltată în cadrul şcolar, ci multiple tipuri de inteligențe. Gardner a identificat 7 tipuri de inteligență. Acestea sunt:teamwork-holding-hands-lumaxartflickr

*Inteligența Matematica–Logică

* Inteligența Interpersonală

* Inteligența Spaţială

* Inteligența Ritmic–Muzicală

* Inteligența Intrapersonala

* Inteligența Kinestetica

* Inteligența Lingvistic–Verbală

Care este legătura dintre Inteligența Emoţională şi IQ?

Mulţi ani au existat dispute între cei care susţin diverse teorii şi factori ca fiind în legătură cu coeficientul IQ. Principalele dileme le-au reprezentat întrebarile: „Este cineva înnăscut cu un anumit IQ şi nimic nu poate modifica asta sau este IQ-ul o abilitate care poate fi învăţată şi antrenată?” şi „De ce anumite persoane inteligente au performanțe scăzute, iar  anumite persoane, slab pregătite, au performanțe mărite?”. Nu sunt deocamdată răspunsuri clare, dar, în general, este acceptat faptul că există un număr mare de factori de interferență precum stresul, aptitudinile şi imaginea de sine care pot influenţa performanțele şi care au o influenţa şi mai mare asupra succesului, comparativ cu abilităţile înnăscute. În prezent, problema este legată nu de cât de mult ai sau de unde provine ceea ce ai, ci CE POȚI FACE CU CEEA CE AI! Într-un mod asemănător se pune problema şi în cazul Inteligenței Emoţionale. Decât să se măsoare anumiţi coeficienţi, este mai util să se identifice factorii care împiedică folosirea optimă a aptitudinilor care există şi de a învăţa cum să se folosească aceşti factori eficient. Inteligența Emoţională nu are limite; oricine e pregătit şi doreşte poate să-şi îmbunătăţească nivelul de Inteligență Emoţională. Fiecare experienţa implică o reacţie emoţională, iar pentru a trata mai eficient emoţiile, o persoană e nevoie: să remarce emoţiile, să simtă emoţiile, să sesizeze ce anume transmite emoţia, să dezvolte şi să urmărească un nou fir al acţiunii.

Practicând cele de mai sus, cu regularitate şi sârguinţă, se poate îmbunătăţi nivelul de Inteligență Emoţională. Până de curând, activităţile şi procesele mentale au fost apreciate mai mult decât cele emoţionale. În realitate, ambele au o importanță egală. Inteligența Emoţională stabileşte importanța emoţiilor în viaţa de zi cu zi.

Înainte de a se defini termenul de Inteligență Emoţională, caracteristile sale erau definite prin termeni precum „caracter”, „personalitate”, „abilităţi fine” sau „maturitate”. În Statele Unite ale Americii, companiile de vârf au introdus Inteligența Emoţională ca o componentă vitală a filozofiei de conducere a oricărei organizaţii de succes. În general, este acceptat că Inteligența Emoţională este o condiţie esenţială pentru toate training-urile manageriale. Angajatorii realizează rapid că oamenii inteligenţi emoţional sunt o avere pentru orice companie, deoarece emoţiile sunt o parte integrantă a naturii umane. Emoţiile ne conduc viaţa,  uneori scapă de sub control şi nu avem dispoziţia necesară să le manageriem. Multe persoane îşi trăiesc viaţa fiind „infirme” emoţional, nefiind capabile să înţeleagă complet şi /sau să exprime ceea ce simt. Felul în care emoţiile noastre funcţionează reprezintă o ştiinţă în adevăratul sens al cuvântului. Inteligența Emoţională implică un proces îndelung de dezvoltare personală continuă.

eq-and-iqPuţine persoane recunosc cât de neantrenate sunt când vine vorba de comunicare intimă şi exprimarea sentimentelor, cine suntem cu adevărat, şi de ce simţim cu adevărat. Până recent, activităţile şi procesele mentale au fost estimate că fiind mai importante decât cele emoţionale. În realitate ambele sunt de importanță egală. Inteligența Emoţională implică readucerea emoţiilor la adevăratul lor loc în viaţa noastră de zi cu zi, utilizarea ei este relevantă pentru oricine şi este aplicabilă în toate mediile şi profesiile. Estimarea gradului de conştientizare al inteligentei emoţionale reprezintă totalitatea evaluărilor, interpretărilor, impresiilor legate de propria persoană, de cei din jur şi de diverse situaţii. Aceste estimări sunt în mare măsură determinate de mediul familial, experientele anterioare, sistemele de convingeri şi valori şi iau formă unui dialog interior. Estimarea gradului de conştientizare al inteligentei emoţionale (EQ) ajuta la înţelegerea modului în care dialogul interior influenţează sentimentele, acţiunile şi reacţiile, acestea putând fi schimbate în funcţie de diverse situaţii.

„Un reper pentru managementul emoţional şi responsabilitate este să realizăm că trecutul nu mai poate fi învinuit pentru acţiunile noastre din prezent ” – Doc Childre

Ce faci pentru a conştientiza modul în care se fac estimările? Foloseşte propoziţii ce încep cu „Eu cred”,  clarificând în acest mod ceea ce crezi şi recunoşti că eşti o persoană responsabilă pentru propriile tale estimări! Angajaza-te în dialoguri şi analize interioare! Conştientizează mesajul pe care ţi-l transmiţi inconştient! Alege un anumit moment pe zi în care să porneşti un dialog interior! Determină dacă dialogul tău interior lucrează pentru tine sau împotriva ta! Gândeşte-te regulat la interacțiile pe care le ai cu cei din jur! Acordă-ţi câteva minute, după ce te-ai întâlnit cu şeful tău, colegul tău de munca sau prietenul, minute în care încearcă să determini ce a influenţat estimările sau percepţiile despre cele întâmplate! Asigură-te că eşti calm când te angajezi în acest dialog interior! Fiind calm, vei avea posibilitatea de a fi mai flexibil şi raţional şi poţi trage concluzii logice şi corecte. Când eşti neliniştit sau supărat concluziile trase au tendinţa să fie inexacte, chiar iraţionale. Întreabă-i pe alţi despre opiniile lor! Orice eveniment sau situaţie poate fi evaluat(ă) dintr-o altă perspectivă. Pentru o obiectivitate maximă, întreabă-i pe ceilalți cum au perceput sau au apreciat un anumit moment sau o anumită situaţie!

Este mai important să se ţină minte evaluările şi estimările făcute, decât comportamentele celorlalţi sau evenimentele care au cauzat anumite reacţii. Înţelesul pe care îl atribuim persoanelor şi evenimentelor pe care le întâlnim sunt cele care determină sentimentele şi comportamentul nostru. Făcând această distincţie, se asumă toată responsabilitatea pentru propriile succese sau insuccese. Este important să se înţeleagă că gândurile, sentimentele şi estimările nu sunt constante, ele oscilează datorită noilor informaţii şi situaţii cu care se vine în contact. Inteligența Emoţională implică o politică în care persoanele au dreptul la alegere în funcţie de cum îşi exprimă propriile sentimente.NexusMap web

Profilul psihologic pentru un bărbat cu un QE ridicat: dă dovadă de echilibru în relaţiile sociale, are o capacitate remarcabilă de a se angaja în rezolvarea problemelor altor persoane, se poate dedica unor cauze nobile, este responsabil din punct de vedere social şi are în vedere latura morală a situaţiilor în care este implicat. Este empatic şi grijuliu în relaţiile interpersonale. Are o viaţa afectivă bogată şi nuanţată. Se simte confortabil în universul social în care trăieşte.

Profilul psihologic al unei femei cu QE înalt: tinde să fie afirmativă (pozitivă), exprimandu-şi direct, natural, sentimentele, simtindu-se bine în pielea ei, gândurile despre propria persoană fiind favorabile. Pentru ea, viaţa are sens şi merită trăită din plin. Este o fiinţa sociabilă, care îşi exprimă adecvat emoţiile şi se adaptează bine la stres. Este echilibrată din punct de vedere social, face uşor cunoştinţă cu persoane noi, fiind glumeaţă, jucăuşă, spontană şi naturală în plan sexual. Foarte rar se simte anxioasă.

În concluzie, dezvoltarea inteligenței emționale îți aduce MULȚUMIRE (prin abilitatea de a te simți satisfăcut de propria viață, de a te distra singur sau cu ceilalți, de a te simți bine) și OPTIMISM (prin abilitatea de a vedea partea pozitivă a vieții și de a menține această atitudine chiar și în fața adversităților).