Experiența de A FI

Mereu am susținut că nu există oameni răi ci oameni care suferă (nefericiți). Sigur că mă aștept la reacții din partea cititorilor, referitoare la afirmația mea, și e firesc. Îmi voi argumenta cele spuse mai sus, în continuare, ajutându-mă de publicația autoarei Lise Bourbeau -„Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine”, carte care prezintă foarte clar cauzele ce stau la baza manifestărilor noastre.

Sigur că afirmația mea nu se dorește a fi o scuză pentru actele acelor persoane. Consider că e nevoie să învățăm să ne cunoaștem și să-i cunoaștem pe ceilalți. Atunci când sunt comise acte grave, abuzuri sau când cineva trăiește o violență puternică, acest lucru indică faptul că aceste persoane (care sunt responsabile) suferă răni atât de dureroase, încât ajung să își piardă controlul. Faptul de a le condamna (în mintea noastră), a simți ură față de ele, nu ne (le) servește la nimic. Putem să simțim compasiune față de cineva, chiar dacă nu suntem de acord cu ceea ce face. Este unul dintre avantajele faptului de a fi conștienți de propriile noastre răni.

Nu știu dacă, dintre cei care citiți această postare, ați reușit să lecturați cartea Lisei, de aceea îmi voi permite să prezint rănile și părintele, în relația cu care este trăită fiecare rană. Cu cât ne afectează mai mult aceste răni, cu atât este mai normal și mai uman să avem resentimente față de părintele pe care îl considerăm responsabil pentru suferința noastră. Mai târziu, vom transfera acea ranchiună, sau acea ură, asupra persoanelor de același sex cu părintele pe care l-am acuzat mereu pentru faptul că suferim.

invisible-manRESPINGEREA este trăită în relația cu PĂRINTELE DE ACELAȘI SEX. Masca folosită de cei cu această rană este a fugarului care se simte respins de persoanele de același sex ca și el. Le acuză, pe acestea, pentru faptul că îl resping și este furios, atât împotriva acestor persoane, cât și împotriva lui însuși. De asemenea, este posibil ca, ceea ce crede el ca fiind respingere, într-o anumită experiență ( cupersoanele de sex opus) să fie, mai degrabă, abandon. Când se activează rana de respingere, purtăm masca fugarului. Această mască ne face să fugim din fața unei situații sau a unei persoane care ne poate face să retrăim sentimentul de respingere, din teama de a nu ne simți neputincioși. Această mască ne ajută, dându-ne convingerea, să devenim cât mai „invizibili”, retrăgându-ne în interiorul nostru, nefăcând sau nespunând ceva care să îl determine pe celălalt să ne respingă și mai mult. Tot ea, masca, ne face să credem că nu suntem destul de importanți pentru a ne ocupa locul care ni se cuvine, că nu avem dreptul la existență, la fel ca ceilalți.huge.100.501398

ABANDONUL este trăit în relația cu PĂRINTELE DE SEX OPUS. Masca folosită este a dependentului care se va simți abandonat foarte des de persoanele de sex opus, având tendința de a le acuza mai mult pe acestea decât pe el însuși. Atunci când trăiește o experiență de abandon într-o relație cu cineva de același sex, se va acuza pe el de abandon, crezând că nu a fost suficient de atent sau nu a știut să se poarte cu celălalt. Când se activează rana de abandon, purtăm masca dependentului. Această mască ne face să ne comportăm ca un copil mic care are nevoie de ceva și caută să obțină atenția celorlalți plângând sau fiind supus, deoarece credem că nu ne putem descurca singuri. Această mască ne face să găsim tot felul de tactici pentru a nu fi lăsați singuri sau pentru a obține mai multă atenție. Ne poate convinge chiar să fim bolnavi sau victime în diverse situații, pentru ca cel de lângă noi să nu plece și pentru a obține atenția celorlalți.

6083 2UMILIREA este trăită, în general, în relația cu MAMA, atât în cazul unei fete, cât și a unui băiat. Masca folosită este a masochistului care se simte umilit în relația cu femeile, având tendința de a le acuza pe aceastea. Dacă trăiește o experiență de umilire cu o persoană de sex masculin, atunci se va acuza pe el însuși și îi va fi rușine de comportamentul sau gândurile pe care le are în fața celuilalt. Când se activează o rană de umilire, purtăm masca masochistului. Această mască ne face să uităm de propriile noastre nevoi și să ne gândim doar la nevoile celorlalți, devenind o persoană generoasă, întotdeauna gata să-i ajute pe ceilalți, dincolo chiar de limitele noastre. Facem în așa fel încât să luăm asupra noastră reponsabilitățile și angajamentele celor care par în dificultate să le respecte, chiar dacă aceștia nu ne cer acest lucru. Facem orice pentru a fi utili și pentru a nu ne simți umiliți, înjosiți. Astfel, facem orice pentru a nu fi liberi, aspect foarte important pentru noi. De fiecare dată acțiunile și reacțiile noastre sunt motivate de teama de a nu ne face de rușine și de a simți umilirea.6050 2

TRĂDAREA se manifestă în relația cu PĂRINTELE DE SEX OPUS. Masca folosită este a dominatorului care se va simți repede trădat de persoanele de sex opus și are tendința de a le acuza pe aceastea pentru suferința și emoțiile pe care le simte. Atunci când trăiește o experiență legată de trădare, în relația cu o persoană de același sex, se va acuza mai degrabă pe el însuși și își va purta pică pentru faptul de a nu fi văzut la timp acea experiență, pentru a o evita. Când trăim o rană de trădare, purtăm masca dominatorului. Această mască ne face să devenim neîncrezători, sceptici, autoritari și intoleranți, din cauza așteptărilor pe care le avem. Facem orice pentru a arăta că suntem puternici, că nu ne lăsăm păcăliți, mai ales atunci când luăm decizii pentru alții. Acestă mască ne ajută să găsim soluții pentru a evita pierderea reputației, ajungând până la a minți. Nu ne uităm propriile nevoi și facem ceea ce trebuie astfel încât ceilalți să creadă că sutem persoane de încredere. Tot masca ne face de asemenea să protejăm aparența unei persoane sigure pe ea, chiar dacă nu avem încredere în noi și ne îndoim de propriile decizii sau acțiuni.

masca elNEDREPTATEA este trăită în relația cu PĂRINTELE DE ACELAȘI SEX. Masca folosită este a rigidului care suferă de nedreptate în relația cu persoanele de același sex pe care le acuză că sunt nedrepte cu el. Dacă trăiește o experiență pe care o consideră ca fiind legată de nedreptate, în relația cu o persoană de sex opus, nu îl va acuza pe celălalt, ci mai degrabă se va acuza pe sine de a fi fost nedrept sau incorect. În cazul în care suferă foarte mult, poate ajunge să simtă o furie cumplită. Când se declanșează rana de nedreptate, purtăm masca rigidului. Masca ne transformă într-o persoană rece, inflexibilă și seacă la nivelul tonului și al mișcărilor. Atitudinea corpului devine rigidă. Această mască ne face deasemenea să devenim perfecționiști și ne determină să trăim multă furie, nerăbdare, să fim critici și intoleranți față de noi înșine, să nu ne respectăm limitele.

Purtăm o mască doar atunci când ne este teamă să retrăim o rană cu altcineva, dar și atunci când ne dăm seama că noi înșine îi facem pe alții să sufere (activându-și, la rândul lor, propriile răni). Prin urmare, acționăm în scopul de A NE FACE IUBIȚI SAU DIN TEAMA DE A PIERDE AFECȚIUNEA CELORLALȚI. Adoptăm un comportament care nu e în concordanță cu ceea ce suntem în realitate. Devenim altcineva. Având în vedere că este nevoie de efort pentru a adopta un comportament dictat de o mască, avem așteptări de la ceilalți. Fugarul se convinge că se ocupă foarte bine de el însuși și de ceilalți, pentru a nu mai simți diversele tipuri de respingere. Dependentului îi place să pară independent și să spună, celor care vor să îl asculte, cât de bine se simte singur și că nu are nevoie de nimeni. Masochistul se convinge pe sine că tot ce face pentru ceilalți îi face lui personal plăcere și că, făcând cest lucru, are grijă de nevoile lui. Este foarte abil în a-și spune că totul merge bine și a găsi scuze pentru situațiile sau persoanele care l-au umilit. Dominatorul este convins că el nu minte niciodată, că își ține întotdeauna cuvântul dat și că lui nu îi este frică de nimeni și de nimic. Rigidului îi place să spună oricui cât e el de corect, că viața lui este perfectă și îi place de asemenea să creadă că are mulți prieteni care îl iubesc așa cum este.

Ne vindecăm rănile interioare așa cum facem cu cele exterioare, fizice. Pentru ca o problemă să dispară, mai întâi este nevoie să o acceptăm, să o iubim necondiționat, în loc să ne cramponăm disperați de soluții care să o facă să dispară. Trăim experiența unui blocaj energetic pe care suntem obișnuiți să o numim „boală”. După cum am putut vedea, aceste măști ne fac mai mult rău decât să ne protejeze, creându-ne blocaje energetice. Este timpul să ne dăm seama că putem trăi, chiar având aceste răni interioare. În primul rând, este nevoie să ne conștientizăm masca pe care o purtăm (ficare cu noi înșine). Este absolut firesc, normal, ca orice ființă umană să se opună atunci când descoperă la ea aspecte ale propriei ființe care nu-i plac. be-yourself-resolution-for-every-girl-2012-things-every-girl-should-do

Iubirea adevărată este experiența de A FI TU ÎNSUȚI! Nicio transformare nu este posibilă fără acceptare! Dacă ați idealizat părintele, în relație cu care aveți o rană, și mai ales dacă îl considerați pe acesta ca fiind cel „sfânt”, este foarte normal să vi se pară facil să vă acordați dreptul de a avea resentimente față de el. Acordați părintelui calitate umană, de om supus greșelilor, acceptându-i „defectele”. Înfruntând aceste răni și vindecându-le, toată energia noastră, consumată pentru a ne reprima și ascunde la nesfârșit durerea, se va elibera și va putea fi folosită în scopuri benefice, adică spre a ne crea viața așa cum vrem noi, rămânând noi înșine. Conștientizând masca pe care o avem și vindecând rana, vom putea descoperi în spatele ei următoarele trăsături care au fost mereu prezente în noi, dar le-am ignorat sau le-am îngropat adânc în interiorul nostru:

În spatele fugarului (rana de respingere) se ascunde o persoană: descurcăreață, cu o bună rezistență la muncă, cu aptitudini speciale, eficiente, care se gândește la detalii; nu are nevoie de ceilalți, cu orice preț, pentru a fi fericită.

În spatele dependentului (rana de abandon) se ascunde o persoană: tenace, care știe foarte bine să își exprime cererile, nu renunță la ce dorește, cu talent actoricesc, știe să atragă atenția celorlalți, veselă, sociabilă, înspirând bucuria de a trăi; care are talente artistice, are momente de singurătate pentru a se regăsi.

În spatele masochistului (rana de umilire) se ascunde o persoană: îndrăzneață, cu multe talente, care își cunoaște nevoile și le respectă, sensibilă la nevoile altora, mediator și conciliant bun, jovială, senzuală, altruistă, demnă.

În spatele dominatorului (rana de trădare) se ascunde o persoană : cu calități de lider, protectoare și calmă, foarte talentată, sociabilă, cu talent actoricesc, cu talentul de a vorbi în public, aptitudini de formator pentru alte persoane, poate ajuta alte persoane să se valorizeze și să dobândească încredere în ele, relaxează atmosfera, capabil de a trece rapid de la o situație la alta, ia foarte repede decizii, gasește soluții imediat, capabilă de mari performanțe în multe domenii, are încredere în univers și în forța ei interioară.

În spatele rigidului (rana de nedreptate) se acunde o persoană: creativă, cu multă energie, atentă și foarte ordonată, excelentă pentru o muncă care necesită precizie, cu o capacitate de a simplifica situațiile; care găsește cuvintele potrivite în anumite situații delicate, plină de entuziasm, plină de viață, dinamică, se descucă foarte bine singură, reușește să facă față situațiilor dificile.

Descoperiți persoana care se ascunde în dumneavoastră și atuurile prin care puteți să aveți viața pe care ați visat-o! Succes!