Hipnoza - fenomen (para)normal

Hipnoza este încă asociată cu fenomenele paranormale (magice, mistice, neobișnuite) sau cu aspecte legate de spectaculos.

Din nefericire, deși s-a explicat rolul și comportamentul în timpul hipnozei, imaginea acesteia ca fenomen misterios îi face pe mulți cienți să fie reticenți, refuzându-l. Aceeași aură de mister a hipnozei a netezit calea unor șarlatani care au speculat credulitatea doritorilor de vindecări miraculoase. Oamenii au o oarecare idee despre hipnoză, dar expectanțele lor sunt deseori nerealiste, ușor exagerate.Hypnosis-l

Hipnoza permite incoștientul subiectului să realizeze schimbări cu caracter adaptativ, datorită posibilității de a izola persoana de stimulii exteriori. M.Erickson este de părere că ființa umană posedă o serie de disponibilități latente neutilizate, aflate în incoștient, care pot fi activate prin hipnoză, pentru obținerea sănătății și pentru funcționarea eficientă a persoanei. Inconștientul cuprinde tot ceea ce nu este conștient, reprezentând un izvor nesecat de resurse, iar modul său de funcționare este unul analogic. E bine de știut că aspectele patologiei sunt cosecințele unor limitări dobândite prin intermediul învățării, procesele inconștiente putând fi utilizate cu succes pentru echilibrarea individului.

Hipnoza îl ajută pe individ să-și folosească propriile resurse și să găsească singur soluții, prin intermediul dialogului cu sine însuși, procesarea terapeutică realizându-se la nivelul instanțelor inconștiente. Clientul accesează informații prețioase pe baza cărora se poate construi schimbarea, utilizând „armele” incoștiente de care dispune.

Hipnoza nu este un fenomen supranatural! Teama față de această tehnică, folosită în psihoterapie, este nejustificată. Pentru a argumenta cele spuse, vă prezint fenomene similare cu cel hipnotic, care le întâlnim frecvent în viața cotidiană:

*Cineva poate fi atât de absorbit de lectura unui roman sau de vizionarea unui film la televizor, încât să nu audă soneria de la intrare (ușă).

*Poți să fii absorbit de unele gânduri, în asemenea masură încât nu mai înregistrezi ce spune interlocutorul cu care tocmai discuți.

*Fenomenele de reverie, în timpul cărora, dominați de propriile construcții imaginative, parcă ne traspunem în alte locuri și trăim alte stari decât cele legate de realitatea imediată sau fenomene de extaz religios care se întâlnesc frecvent la adevărații credincioși.

*Șoferul care coduce noaptea și este fascinat de dunga luminoasă a șoselei, care îi poate produce o îngustare a câmpului conștiinței, ce se poate solda cu accidente, fiind victima unei stări asemănătoare cu hipnoza.

hypnosis-weight-loss 1Toate aceste stări le denumim, în limbaj comun: „a te lăsa furat de...”, „ a fi pe altă lume” etc. Cei care trăiesc aceste stări își orientează gândurile în interiorul lor. La fel se întâmpla și în cadrul hipnozei, folosita încă din antichitate. Posibilitățile hipnozei au fost când exagerate (așteptându-se de la cei care o practicau adevărate minuni), când minimalizate sau chiar negate de către sceptici, care nu au făcut suficiente eforturi de a cunoaște metoda în detaliu. Un deserviciu însemnat se face hipnozei prin apropierea exagerată a acesteia de fenomenele parapsihice, considerându-se că persoanele care o practică trebuie să dispună de forțe supranaturale, cât și de performanțele hipnotizatorilor de estradă care au îndepărtat mulți cercetători serioși de acest domeniu. Ideea că individul hipnotizat devine un fel de robot uman, controlat pe căi paranormale de către cel care a indus hipnoza, generează încă temeri din partea unor clienți, care solicită psihoterapia și care ar putea beneficia de avantajele acestei tehnici.

„Hipnoza reprezintă o consecință a asimetriei cerebrale, în timpul transei activându-se emisfera cerebrală dreaptă care este responsabilă de procesarea de tip global ce sta la baza unor manifestări cum ar fi: creativitatea, intuiția, empatia, imaginația. În același timp, activitatea emisferei stângi, responsabilă de activitatea rațională, este estompată.”(Watzlawick)

Oamenii nu sunt conștienți de resursele interioare de care dispun și ignoră faptul că există o cale de a intra în contact cu aceste resurse pentru menținerea sănătății și pentru a se autoperfecționa fizic și psihic. Mentalul conștient al omului îl ajută să rezolve o serie de probleme, să înțeleagă diverse situații doar la nivel logic. Pentru cunoașterea intuitivă (care are loc prin mecanisme inconștiente) este nevoie de deschiderea acestora cu ajutorul relaxării, al hipnozei. Dacă prescriem medicamente pentru tulburări de natură psihologică, nu facem decât să mascăm problema reală. Înțelepții orientali spuneau că, dăruind un pește unui om flămând, îi vom potoli foamea pentru un timp, dar dacă îl vom învăța să pescuiască, el va deveni capabil să își procure hrana pentru tot restul zilelor.

În cadrul psihoterapiei, clienții acumulează, noi cunoștințe despre ei înșiși, învață metode prin care le permite să devină independenți de sprijinul terapeutului. Prin învățarea autohipnozei (hipnoza realizată de client singur, în absența terapeutului), persoana știe cum să se vindece, cum să rămână sănătoasă, cum să își rezolve problemele de viață. Aceste metode și mijloace de vindecare, noi psihoterapeuții, le punem la dispoziția clienților, mijloace care îi pot ajuta să-și mențină echilibrul sufletesc și o bună stare de sănătate tot restul vieții, optimizând performanțele umane.